Compoziția parfumului - tipuri de miros
Dictionar de parfumuri
Indiferent dacă îți place mirosul parfumului, nu trebuie să decizi după prima impresie. Acest lucru se datorează faptului că fiecare parfum își schimbă treptat mirosul și după un timp miroase complet diferit, astfel încât prima impresie poate fi înșelătoare. De ce se întâmplă asta? Prezența esențelor de parfum este cauza, care poate fi împărțită în trei categorii (cap, inimă și bază). Acestea sunt eliberate treptat, nu toate odată.
Note vârf (tonuri mari)
Nota de vârf este responsabil pentru prima impresie. Pe baza acestui lucru, decidem dacă vă place sau nu parfumul. Compoziția notei de vârf este foarte intensă, cu toate acestea, această intensitate se estompează în câteva minute sau secunde. Nota de vârf este cel mai adesea reprezentată de parfumurile proaspete și ușoare, care sunt cele mai frecvente în parfumurile de primăvară și vară. Aceste mirosuri se caracterizează prin prospețime și ușurință.
Note inimă (tonuri medii)
Imediat ce nota de vârf dispare după câteva minute, apare nota inimii, care conține substanțe volatile. Mirosuri mult mai intense decât mirosurile de cap. Nota inimii poate fi simțită de obicei timp de 2-3 ore. Tonurile medii definesc caracterul parfumului, care susține intensitatea parfumului, împreună cu esențele aromatice, formează baza parfumului. Cele mai frecvente componente ale notei inimii sunt mirosurile florale (trandafir, iasomie).
Note de bază (tonuri mici)
În cele din urmă, urmează nota de bază. Conține substanțe lente care pot fi resimțite timp de aproximativ 4 ore. Pentru unele parfumuri, intensitatea durează mai mult, astfel încât parfumul poate fi simțit pe parcursul zilei. Nota de bază este cel mai adesea reprezentată de coarde moi, lemnoase, chiparoase sau orientale, precum vanilie sau tămâie. Este combinată cu aromele mai exotice și florale.
Tipuri de miros
De obicei suntem obișnuiți să împărțim parfumurile în dulci și proaspete, dar împărțirea parfumurilor este complicată și foarte extinsă. Toată lumea percepe parfumurile în mod diferit, în funcție de cum ne simțim în legătură cu mirosul și ingredientul specific.
Aroma tipică Orientului Mijlociu, Mediteranei de Est și Orientului. Ingredientele dominante sunt chihlimbarul, scorțișoara exotică (lemn de santal), vanilia, cardamomul, paciuliul și tămâia, adesea însoțite de flori și condimente exotice. O combinație tipică de chihlimbar adaugă profunzime și atingere orientală fiecărui component al parfumului. Chihlimbarul în sine are mirosul cald, moale, balsamic, puțin lemnos, dulce în funcție de cantitatea de vanilie și uneori afumat. Chihlimbarul oferă celorlalte componente ale parfumului să iasă în evidență și să reziste mai mult.
Chypre
În 1917, cunoscutul parfumier Francois Coty a introdus parfumul pentru femei Chypre, revoluționar pe vremea aceea și a pus astfel bazele întregii familii de parfumuri. Parfumurile Chypre sunt misterioase, elegante și sofisticate. Mirosul chypre este alcătuit din ingrediente mediteraneene și este inspirat din plantele de pe insula Cipru (citrice (bergamotă), mușchi de stejar, vetiver și paciuli). Aceste arome au o variație fructată, florală animală, florală, proaspătă și verde. Conceptul chypre pentru bărbați – spre deosebire de conceptul chypre pentru femei, acesta este completat de accente lemnoase și din piele. Se împarte în variații lemnoase, iaurt, și citrice proaspete.
„Fougère” înseamnă „ferigă”,dar grupul nu are nicio legătură cu propria lor ferigă. Ferigile nu prea miros. Conceptul Fouger se bazează pe parfumul Houbignant - Fougére Royale din 1882 și componentele sale principale sunt feriga, mușchi de stejar, lavanda și cumarina. Mirosurile Fouger sunt împărțite în variații florale, proaspete, dulci și lemnoase. De asemenea, puteți simți des mirosul de vetiver, mușcată și bergamotă în parfumurile moderne ale Fougère, precum și salvie, rozmarin și alte plante verzi în note de vârf. Pentru o adâncime suplimentară, unele esențe lemnoase sunt adăugate la aceste parfumuri, cum ar fi lemn de santal sau lemn de guaiac. Parfumurile Fouger includ aproape exclusiv parfumuri pentru bărbați.
O gamă largă de tonuri naturale și sintetice adaugă un „efect de pudră” compoziției parfumului. Cele mai comune tonuri de pudră sunt rășini de iris (iris/iris), violet, vanilie, trandafir, mosc, heliotrop, rășini de opoponax și unele rășini de chihlimbar. Parfumurile de pudră sunt considerate armonia perfectă a eleganței și feminității. Este împărțit în două categorii, „pudră de față” sau „talcum powder“. Prima categorie include parfumuri mai puțin dulci și care amintesc de budoirul femeilor sau de mirosul pielii pudrate. A doua categorie include mirosuri care evocă puritate, prospețime și un sentiment de siguranță.
Parfumurile acvatice sunt deosebit de proaspete și potrivite pentru lunile calde de vară. Elemente de mare și apă apar în compoziții de parfumuri acvatice care conțin salinitatea apei de mare sau evocă mirosul unei cascade, ploaia de vară. Practic, acestea sunt esente de origine sintetica, pentru ca apa de mare, o suflare de aer rece, miros de ploaie, un cub de gheata nu pot fi obtinute altfel decat molecular. Majoritatea parfumurilor acvatice (cu excepția bazei de prospețime) conțin ingrediente de fructe, plante sau florale. Exemple sunt aromele de pepene galben, castraveți, lotus sau nufăr.
Mirosurile verzi conțin în mare parte arome de plante, iarbă proaspăt tăiată, plante erbacee, ferigi sau frunze. Sunt folosite pentru a înmuia mirosurile florale mai dulci. Acordurile verzi sunt ușoare și discrete.
Baza parfumurilor de mosc este moscul (musk englezesc). Această substanță deosebit de parfumată a fost folosită de secole în medicină, cosmetică și lumea parfumurilor. Parfumurile de mosc sunt populare pentru mirosul și intensitatea lor plăcută de animale. Moscul adaugă moliciune și senzualitate compozițiilor parfumate. Moscul este adăugat în mirosuri datorită moliciunii sale și, de asemenea, proprietăților de fixare, ceea ce înseamnă că parfumul durează mai mult pe piele. Mirosul de mosc este ușor dulce, pudrat, cremos.
Denumirea tonurilor parfumate derivate din materiale lemnoase, arbori (cedru, chiparos, fag, mahon) și arbuști precum paciuli sau ierburi precum vetiverul și moleculele sintetice care amintesc de lemn (akigalawood, ambroxan, cașmir). Tonurile lemnoase adaugă bogăție și căldură oricărui parfum.
Rășinile și balsamurile stau la baza parfumurilor orientale. Au o consistență solidă, uleioasă sau lichidă. Principalele ingrediente includ benzoe, labdanum, olibanum (tămâie), galbanum, smirnă, opoponax, elemi, toluen și balsam peruvian. Cu excepția galbanei, rășina formează notele de jos ale parfumului.
Parfumurile care conțin aldehide (aldehida este un tip de alcool) sunt cunoscute încă din 1920. Aceste parfumuri au fost folosite pentru prima dată în Franța. Pionierul lor este probabil cel mai faimos parfum din lume, Channel 5. Parfumurile cu aldehide sporesc, în general, mirosul din notele de vârf a parfumului și îi conferă un fel de strălucire. Este foarte sofisticat și plăcut.
Există un număr mare de mirodenii obținute din diverse surse: semințe, fructe, coajă, rădăcini, frunze și flori. Pot fi proaspete sau calde, acre sau dulci. Condimentele de încălzire cel mai frecvent folosite în parfumerie includ scorțișoara, nucșoara, piperul și cuișoarele. Au o aromă puternică și rezistă mult timp. Printre așa-numitele condimente reci găsim tonuri aromatice și mai vegetative care se evaporă mai repede. Acestea includ ghimbir, coriandru sau boabe de ienupăr. Mirosurile picante sunt asociate cu arome orientale și lemnoase sau cu acorduri de ferigă.
O caracteristică comună a aromelor de citrice este debutul lor rapid și rezistența scurtă. Se folosesc atat pentru parfumuri de dama cat si pentru barbati sau unisex. Cel mai adesea veți simți mirosul de portocale, mandarine, bergamotă, petigrain sau grapefruit. Sunt ideale pentru purtarea de zi cu zi datorită ușurinței lor. Dacă doriți ca senzația de prospețime să dureze mai mult, căutați un parfum care se bazează pe tonuri de lemn sau paciuli. Mirosul dulce se potrivește bine cu prospețimea citricelor. Adaugă miros de caramel sau mosc.
Aromele ozonice conțin Calone - o moleculă inventată de Pfizer în anul 1966. Calone conferă compozițiilor o senzație de apă și miroase ca un castravete dulce. Când este combinat cu fructe, iese pepene verde, cu flori iese un nufăr sau lotus, cu plante și iarbă, obțineți apă de mare și o plajă. Îl puteți găsi și sub denumirea de „cetonă de pepene verde” Alte molecule cu nume precum cele ale zeițelor grecești: Floraozone, Azurone, Ultraz... se adaugă la Calon, astfel încât să sporească impresia de prospețime. Tonurile de ozon sunt sinonime cu prospețimea și rufele proaspăt spălate.
Mirosurile pământești pot evoca lemn, pământ, iarbă, plante, mușchi, aer curat, apă curgătoare etc. De fapt, această categorie este atât de extinsă și este folosită doar ca un termen atotcuprinzător.
Tonurile aromatice sunt de obicei combinate din rozmarin, salvie, chimen, lavandă și alte plante, care au o aromă ierboasă și condimentată foarte intensă. Ele sunt adesea combinate cu tonuri de citrice și picante. Compozițiile aromatice sunt tipice în special pentru parfumurile pentru bărbați.
Lactonele sunt esteri ciclici care combină o grupare alcool și o grupare carboxil într-o moleculă. Cele mai frecvent utilizate lactone sunt lactona de piersici, în partea de jos sau lactona de piersici de lapte și lactona de lapte.
Aromă de fructe tropicale dulci, proaspete: nucă de cocos, ananas, guava, papaya, mango, fructul pasiunii etc.